Постинг
29.07.2014 06:30 -
Веда рецепта
Самоси
Самосите наподобяват пирожки със зеленчукова плънка. Тестото им е без мая, което ги прави много полезни за разлика от популярните у нас тестени изделия. Можете да използвате за тях черно, типово или грахам брашно, както и да смесвате различни пълнозърнести брашна.
Продукти:
Тесто:
400 г брашно;
100 г разтопено краве масло или гхи;
150 мл. студена вода;
1/2 ч.л. сол;
Плънка:
3 картофа, 4 - 5 моркова;
200 г сварен зелен грах;
2 с.л. масло или гхи;
1 ч.л смлян кимион;
1/2 ч.л. джинджифил на прах;
1 ч.л. турмерик (куркума);
1/2 ч.л. смлян кориандър;
1/4 ч.л. асафетида;
1/2 ч.л. канела на прах;
2 ч.л. сол.
Начин на приготвяне:
Замесете тесто, като втривате с пръсти маслото в брашното, в което вече сте сложили солта, а след това прибавяте водата на порции. Месете енергично 10-ина минути или до получаване на меко тесто. Покрийте тестото с мокра кърпа и го оставете да си почине за около половин час. Сварете на пара картофите и морковите, които предварително сте нарязали на дребни кубчета. Затоплете подправките в 2 с.л. гхи за няколко секунди, като внимавате да не загорят. Добавете зеленчуците и вниматлено ги разбърквайте, докато приемат аромата на подправките. Ако се наложи, намалете огъня, за да не загорят. Оставете ги в широк съд, за да изстинат. Разделете тестото на 10 еднакви топчета и разточете всяко на кръг с диаметър ~ 15 см. Поставяйте плънка в горната част на кръга, за да можете да я покриете с долната част от разточеното тесто. Слепете хубаво ръба на самосата, като предварително извадите внимателно излишния въздух, за да не останат кухи самосите. Сега притиснете на върха ръба с вилица или артистично го декорирайте, наподобявайки усукана връв. Внимавайте самосата да е добре затворена, за да не излезе от нея плънката по време на печенето. Наредете самосите в намаслена тавичка (можете да използвате и тефлонова тава или да печете върху хартия за печене) и печете в педварително загрята на 180 градуса С фурна до порозовяване. Сервирайте самосите топли в компанията на ароматен басмати ориз с кашу и стафиди и супа от дал със селенчуци. Самосите могат да бъдат, както чудесно предястие, така и прекрасни за закуска или пикник.
Да ви е сладко:))
Самосите наподобяват пирожки със зеленчукова плънка. Тестото им е без мая, което ги прави много полезни за разлика от популярните у нас тестени изделия. Можете да използвате за тях черно, типово или грахам брашно, както и да смесвате различни пълнозърнести брашна.
Продукти:
Тесто:
400 г брашно;
100 г разтопено краве масло или гхи;
150 мл. студена вода;
1/2 ч.л. сол;
Плънка:
3 картофа, 4 - 5 моркова;
200 г сварен зелен грах;
2 с.л. масло или гхи;
1 ч.л смлян кимион;
1/2 ч.л. джинджифил на прах;
1 ч.л. турмерик (куркума);
1/2 ч.л. смлян кориандър;
1/4 ч.л. асафетида;
1/2 ч.л. канела на прах;
2 ч.л. сол.
Начин на приготвяне:
Замесете тесто, като втривате с пръсти маслото в брашното, в което вече сте сложили солта, а след това прибавяте водата на порции. Месете енергично 10-ина минути или до получаване на меко тесто. Покрийте тестото с мокра кърпа и го оставете да си почине за около половин час. Сварете на пара картофите и морковите, които предварително сте нарязали на дребни кубчета. Затоплете подправките в 2 с.л. гхи за няколко секунди, като внимавате да не загорят. Добавете зеленчуците и вниматлено ги разбърквайте, докато приемат аромата на подправките. Ако се наложи, намалете огъня, за да не загорят. Оставете ги в широк съд, за да изстинат. Разделете тестото на 10 еднакви топчета и разточете всяко на кръг с диаметър ~ 15 см. Поставяйте плънка в горната част на кръга, за да можете да я покриете с долната част от разточеното тесто. Слепете хубаво ръба на самосата, като предварително извадите внимателно излишния въздух, за да не останат кухи самосите. Сега притиснете на върха ръба с вилица или артистично го декорирайте, наподобявайки усукана връв. Внимавайте самосата да е добре затворена, за да не излезе от нея плънката по време на печенето. Наредете самосите в намаслена тавичка (можете да използвате и тефлонова тава или да печете върху хартия за печене) и печете в педварително загрята на 180 градуса С фурна до порозовяване. Сервирайте самосите топли в компанията на ароматен басмати ориз с кашу и стафиди и супа от дал със селенчуци. Самосите могат да бъдат, както чудесно предястие, така и прекрасни за закуска или пикник.
Да ви е сладко:))
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.